Ludgate Hill

Hub/Bridges Fund Management

London, UK

Working with developer Hub, Holland Harvey was charged with converting an existing under-utilised office building within the City of London into The Ludgate, a new net-zero aparthotel concept.

Aiming to set a new standard for sustainable retrofit, we have been sensitively working with the existing historic fabric to upgrade the building to be an exemplar of sustainable retrofit. The project targets BREEAM Excellent and a 35% reduction in on-site carbon emissions.

The building's original windows were removed in the 1970s and replaced with single-glazed aluminium units, so as part of the heritage narrative, the team has proposed to reinstate the original fenestration in high-performance glass and timber, using historical imagery for reference.

The project was granted planning consent in Spring 2024.

Archive photo of St Paul's Cathedral

The building in 1960 with its original windows

By 1969 the windows had been replaced © London Picture Archive

"Globally, the existing building stock accounts for a huge proportion of carbon emissions, so we’ve always been interested in finding ways to retro-fit under-used buildings to make them more sustainable and economically useful."

Simon Ringer, Partner and Head of Bridges' Property Funds

The site in 2022

Layout

The ground floor features an open lobby area that animates the street frontage onto Ludgate Hill. To the rear, three bedrooms enjoy a view of historic Stationer's Court, utilising the original bank's vault as a bathroom space for one unique room.

Above, typical floors accommodate six guestrooms, and take advantage of the building's split floor plate to create an efficient circulation and servicing core. The layout is dictated by the existing building's windows creating characterful rooms that celebrate the building's past.