Gymnasium

Gymnasium

United Kingdom

Holland Harvey has been working with Gymnasium, a community-focused gym, delivering multiple sites across London for the brand. The projects seek to enhance the social experience of visiting the gym, guided by principles of openness and inclusivity.

Each gym looks to provide three fitness studios, each with its own identity corresponding to its offering: Compete, Stronger and Athletica. These are programmes created by, and unique to, Gymnasium, and each incorporates different methods, equipment, and class sizes.

The bold colours and lighting design of each studio embody the personality of the class and its instructors.

Compete studio in Wandsworth © Nicholas Worley

Stronger studio in Wandsworth © Nicholas Worley

Athletica studio in Wandsworth © Nicholas Worley

Community First

In Wandsworth, a retail space was transformed into a bright and energetic gym by forming holes through the floor plates to improve connectivity between levels.

Visitors to the space enter via a double-height reception enabling a view up to the member’s communal space on the first floor above. This connection is enhanced by the use of a bespoke string-like lighting fixture that connects the two and echoes the sculptural staircase beyond.

The first floor hosts a full range of amenities anchored by a Gymnasium brand hallmark, the communal table, where members congregate against a wall adorned by ever-updating photos of attendees. Gender-inclusive changing and shower facilities are accessed from this central hub.

Atrium and reception © Nicholas Worley

Feature stair at Wandsworth © Nicholas Worley

Feature light and community table at Wandsworth © Nicholas Worley

Durability & Resilience

The gym features bespoke concrete furniture designed to encourage communal use and incidental interactions between members. Robust industrial-inspired detailing is juxtaposed against refined embossed brass, providing eye-catching contrast and subtle, branded finishes.

Bespoke concrete sink by Kelham Island Concrete © Nicholas Worley

Changing area at Wandsworth © Nicholas Worley

Inclusive changing facilities © Nicholas Worley

Colour coded custom racking © Nicholas Worley